Grondwaterpeil

Grondwaterpeil

Wilt u inzicht krijgen in het grondwater door het grondwaterpeil te meten? Voor veelorganisaties is het belangrijk dat zij ontwikkelingen in het grondwaterpeil kennen. Hierdoor ontstaat meer zicht op het verloop van de grondwaterstanden in tijd en de effecten van verschillende grondwaterpeilen zoals verdroging, toestroming en de noodzaak om te bemalen. Monitoring van de grondwaterstand is eesntieel. Wellicht bent u zelf op zoek naar een manier om dit gemakkelijk zelf te kunnen meten. Bij MeetH2O, bent u hiervoor aan het juiste adres!

Wij monitoren met een akoestische sensor de waterstand via geluidssignalen. Ook gebruiken wij hierbij een MeetH2O met druksensor, oftewel de MeetH2O-D. Graag vertellen we u hier meer over! Wilt u meer weten over de voordelen van het meten van het grondwaterpeil? Of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 06 53 960 945 of te mailen naar info@meeth2O.nl. We staan u graag te woord.

Grondwaterpeil opvragen

Het is mogelijk om de grondwaterpeilen op te vragen, dat kan bijvoorbeeld bij BRO. Er zijn veel gegevens beschikbaar uit het grondwatermeetnet. Maar waar bevindt grondwater zich eigenlijk? Grondwater bevindt zich in de ondergrond, bodems en in gesteenten. Dit water is veelal afkomstig van neerslag. Andere bronnen van grondwater zijn water dat vrijkomt bij het omhoogkomen van magma bij reacties van gesteenten in diepere delen van de aardkorst.

Het regen- of oppervlaktewater dringt de grond in tot dit water een laag bereikt die geen water doorlaat. Hierboven raakt de grond verzadigd. De hoogte tot waar deze verzadiging bereikt wordt, noemen we het grondwaterpeil.

MeetH2O is de all-in oplossing.

grondwaterpeil meten

Het belang van de grondwaterstand meten

Het is zeer belangrijk dat de hoeveelheid grondwater op peil blijft. In onze bodem zit relatief veel grondwater van goede kwaliteit. De diepe waarin dit grondwater voorkomt verschilt.  Een goede kwaliteit van het grondwater is van belang voor ons drinkwater, de landbouw, de natuur en de levensmiddelenindustrie. De regels voor ons grondwater worden gesteld door Europa, via de Kader Richtlijn Water (KRW). Door het meetnet grondwaterwet houdt de provincie/gemeente/waterschap bij hoe het met ons grondwater gesteld is. Wilt u water uit de bodem onttrekken of in de bodem infiltreren? Dan moet u dit eerst bij het Waterschap melden. Ongeacht hoeveel grondwater u wilt onttrekken, en wat uw doel ook is hiermee, u bent verplicht hiervoor een vergunning aan te vragen.

Grondwaterpeil meten met een akoestische- of druksensor

Wilt u het grondwaterpeil meten, en niet opvragen bij een meetnet? Dan kan dat dankzij MeetH2O. Dat kan met een akoestische sensor die de waterstand monitort via geluidssignalen. Dit systeem (MeetH2O-W) is niet geschikt voor hoge waterstanden. Wilt u bij hogere waterstanden toch inzicht verkrijgen in een de hoogte van het grondwaterpeil? Kies dan voor de MeetH2O-D. Deze beschikt over een druksensor en is geschikt voor gebieden waar de waterstand hoger is dan 40 cm. De MeetH2O-D heeft een accurate meting. Om zekerheid en een correcte meting te garanderen hebben we deze zelf uitgetest op verschillende locaties en onder diverse omstandigheden. Wij kunnen u dan ook altijd garanderen dat een MeetH2O correct monitort. Altijd een accurate meting! Daarnaast hebben wij een oplossing voor een controleerbare meting in geval van artesisch water.

Wij kunnen u ondersteunen bij de data-analyse. Bijvoorbeeld door een analyse te maken van de meerjarige ontwikkelingen en een benchmark met de grondwaterstand op andere locaties.

grondwaterpeil meten meeth2o

Zó kunt u zelf het grondwaterpeil meten met MeetH2O

MeetH2O is voor elke persoon op eenvoudige wijze te gebruiken. De sensor hangt boven het wateroppervlak in de peilbuis. Door de meting van de reflectie van geluidsgolven wordt de grondwaterstand bepaald. Indien u een druksensor gebruikt, de MeetH2O-D, hangt de sensor in het water. De MeetH2O is universeel toepasbaar en de meetgegevens kunt u eenvoudig online bekijken. Hiervoor hoeft u geen extra software aan te schaffen. Ideaal dus! U behoudt altijd de controle over meet intervallen, dataverzending en grenswaarden.

Wat kost MeetH2O?

De kosten voor het gebruik van MeetH2O voor het meten van het grondwaterpeil bestaan uit uw abonnementskosten (mobiel netwerk) en de kosten voor het databeheer. Standaard wordt een sim-kaart geleverd, waarmee op de meetlocatie de provider met de beste ontvangst wordt gekozen (KPN, Vodafone of T-Mobile). Online is het ook mogelijk een provider naar uw voorkeur op te geven. MeetH2O werkt met de geleverde simkaart in geheel Europa. Datakosten kunnen per land verschillen.

Niet meer grondwaterpeil opvragen maar zelf het grondwaterpeil meten?

Wilt u de grondwaterpeilen liever zelf meten, in plaats van deze op te vragen? Maak dan gebruik van MeetH2O. Het gebruik van MeetH2O brengt een hoop voordelen met zich mee:

  • Eenvoudig te gebruiken en naar eigen wensen in te stellen;
  • Meetgegevens zijn direct bruikbaar;
  • Alarmering op een hoge of lage waterstand instelbaar;
  • Meetgegevens hoeven niet te worden gecompenseerd en zijn direct bruikbaar;
  • Tevens geschikt voor overstortmetingen;
  • Voordelig in aanschaf en gebruik;
  • Eén instrument voor meten en draadloos verzenden van actuele waterstanden;
  • In bijna alle maten peilbuizen te installeren;
  • Geen aanschaf voor extra software.

Grondwaterpeil meten met MeetH2O

Kortom: het zelf meten van het grondwaterpeil brengt veel voordelen met zich mee. Ervaar de voordelen zelf en schaf de MeetH2O aan! Heeft u nog vragen over het meten van het grondwaterpeil? Wilt u meer weten over MeetH2O? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bereiken door te mailen naar info@meeth2o.nl. Daarnaast kunt u ons ook telefonisch bereiken door te bellen naar 06 53 960 945. We vertellen u graag meer!

Akoestisch

 

Waterpeil meten

 

 

Druksensor

 

Waterpeil meten

 

 

Geleidbaarheid

 

Waterpeil meten